Stagnacija na području IT-usluga

Bez autora
Jun 30 2011

Hrvatsko tržište IT-usluga palo je u 2010. na 370 milijuna dolara, a prema nalazima analitičke kuće IDC Adriatics, potrošnja na IT-usluge smanjena je lani u odnosu na godinu dana prije za 6,1 posto, izraženo u dolarima, odnosno 2,3 posto iskazano u kunama. Za 2011. godinu IDC predviđa potražnju za IT-uslugama negdje na razini 2010. Ponovni rast tržišta IT-usluga očekuje se 2012., potaknut oživljavanjem nacionalnoga gospodarstva i aktivnostima vezanim uz pristupanje Europskoj uniji. Nakon snažne ekspanzije potrošnje na IT-usluge od 2005. do 2006. godine, kad su stope rasta prelazile 30 posto na godinu te umjerenog rasta u 2007. i 2008. godini, svjedočili smo manjem padu tržišta u 2009. te daljnjoj kontrakciji u prošloj godini. Slabljenje domaće konjunkture i rezanje potrošnje najvećih potrošača IT-usluga, kao što su telekomunikacije i financijska industrija te skromna tehnološka ulaganja u javnom sektoru, rezultiralo je lanjskim padom tog tržišta.

Stagnacija na području IT-uslugaHrvatsko tržište IT-usluga palo je u 2010. na 370 milijuna dolara, a prema nalazima analitičke kuće IDC Adriatics, potrošnja na IT-usluge smanjena je lani u odnosu na godinu dana prije za 6,1 posto, izraženo u dolarima, odnosno 2,3 posto iskazano u kunama.

Za 2011. godinu IDC predviđa potražnju za IT-uslugama negdje na razini 2010. Ponovni rast tržišta IT-usluga očekuje se 2012., potaknut oživljavanjem nacionalnoga gospodarstva i aktivnostima vezanim uz pristupanje Europskoj uniji. Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa, kaže da smo nakon snažne ekspanzije potrošnje na IT-usluge od 2005. do 2006. godine, kad su stope rasta prelazile 30 posto na godinu te umjerenog rasta u 2007. i 2008. godini, svjedočili manjem padu tržišta u 2009. te daljnjoj kontrakciji u prošloj godini.

Dodaje da je slabljenje domaće konjunkture i rezanje potrošnje najvećih potrošača IT-usluga, kao što su telekomunikacije i financijska industrija te skromna tehnološka ulaganja u javnom sektoru, rezultiralo lanjskim padom tog tržišta.

Projektno tržište, koje uključuje sistemsku integraciju, IT-konzalting te razvoj aplikacija po narudžbi, iznosilo je ukupno 187 milijuna dolara u 2010. godini, s udjelom od 51 posto na ukupnom tržištu IT-usluga. Međutim, taj je segment iskazao pad od 10 posto na godišnjoj razini, veći od prosječnog pada ukupnog tržišta.

Ukupna potrošnja na podršku i instalaciju te IT-trening i edukaciju od 112 milijuna dolara zauzimala je 30 posto tržišta, uz pad od oko 2 posto u odnosu na 2009. Istodobno, potrošnja na IT-outsourcing iznosila je lani oko 69 milijuna dolara (udio od oko 18 posto), zabilježivši pritom najmanji pad (0,3 posto) na godišnjoj razini. Siemens SIS bio je lani vodeći ponuđač na hrvatskom tržištu IT-usluga. King ICT zauzeo je drugu poziciju, a slijedili su ga Combis, Apis IT i IBM. Tržišni udio pet vodećih vendora, isporučitelja, zajedno dostigao je manje od trećine ukupnog inače visoko rascjepkanog tržišta.

Javni sektor bio je najveći tržišni segment što se tiče potrošnje na IT-usluge u 2010. godini, s udjelom od 22 posto.

Sektor financija nalazio se na drugom mjestu s tržišnim udjelom od 21 posto, a slijedile su ga telekomunikacije (17 posto) i maloprodaja (8 posto). Od navedenih industrija telekomunikacijskih sektor zabilježio je najsnažniji pad potrošnje IT-usluga od 19 posto u prošloj godini. Državna je potrošnja na IT-usluge pala za 11 posto, a potrošnja financijskog sektora za 9 posto.

S druge strane, transport, maloprodaja i zdravstvo iskazali su rast u 2010. godini. Recesijsko ozračje nastavit će se i u 2011. godini i utjecati na neznatan rast tržišta IT-usluga, ocjenjuje Žitnik. Zadnji dostupni pokazatelji iz prvoga kvartala 2011., kao daljnji pad industrijske proizvodnje i građevinskih investicija, nedostatak kvalitetnih antirecesijskih mjera planiranih za 2011. te rast cijena hrane i energenata, jasno ukazuju na takav trend.

Međutim, ima i pokazatelja koji sugeriraju pozitivne pomake na tržištu IT-usluga koji će nadoknaditi utjecaj nepovoljnog makroekonomskog okružja, zaključuju u IDC Adriaticsu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik